Klimaat
Wie aan Spanje denkt, denkt al snel aan zon, zee en strand. Het heerlijke klimaat is één van de factoren die het Zuid-Europese land zo aantrekkelijk maakt voor vakantiegangers. Voordat je een vakantie naar Spanje boekt wil je misschien wel wat meer over het klimaat op de diverse bestemmingen weten. Een vakantie kan immers letterlijk en figuurlijk in het water vallen door slecht weer. Wat is het klimaat in verschillende gebieden van Spanje?
Het merendeel van Spanje heeft een landklimaat. In de zomer kan de temperatuur in Madrid bijvoorbeeld oplopen tot wel 40 graden, terwijl deze in de wintermaanden dikwijls tot onder het vriespunt daalt. Het binnenland kun je daarom het beste in het voor- of najaar bezoeken. Aan de oostkust en zuidkust van Spanje heerst een Middellands Zeeklimaat. Hier vind je de meeste populaire bestemmingen. De zomermaanden zijn ideaal om aan een bruin kleurtje te werken op het strand, maar ook in de wintermaanden is het goed vertoeven op de Spaanse costa’s. Niet voor niets gaan veel mensen overwinteren in plaatsen als Benidorm, Benalmádena of Malagá. In de winter valt er weinig regen en de temperaturen variëren van zo’n 14 graden in het noordoosten tot 18 graden in het zuiden van Spanje. In de zomer is de zuidelijke regio Andalusië één van de heetste en meest zonrijke plekken in Europa. De noordelijke kust aan de Atlantische Oceaan kent een ander klimaat. Zelfs in de zomer kan het in plaatsen als San Sebastián, Bilbao en Gijón nog regelmatig waaien en regenen. Houd er ook rekening mee dat de watertemperatuur van de Atlantische Oceaan iets lager ligt dan die van de Middellandse Zee in het oosten van Spanje.
De eilandengroep de Balearen ligt voor de oostkust van Spanje en kent ook een Middellands Zeeklimaat. De Balearen kennen zachte winters en warme zomers met weinig regen. Wel valt er op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera in het voor- en najaar meer regen dan aan de Spaanse kust. Door de wind kan het bovendien wat fris aanvoelen. De Canarische eilanden liggen voor de westkust van Afrika en kennen eigenlijk geen seizoenen. Door de passaatwind uit het noordoosten is de temperatuur op de eilanden vrij constant. Het hele jaar door kun je hier van weinig regenval en veel zon genieten. In de zomermaanden kan de temperatuur wel oplopen door de hete lucht die vanuit de Saharawoestijn naar de eilanden waait. Eilanden als Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria zijn erg populair bij mensen die willen overwinteren in de zon.
Voor het weer hoef je in ieder geval niet thuis te blijven, want de temperaturen in heel Spanje zijn het hele jaar door beter dan in België. Veel mensen gaan in de zomervakantie naar Spanje, maar wie van wat meer rust wil genieten bezoekt het land in mei, juni of september.